Nieuws

Kernpunten "Duurzame Leefomgeving Melkgeit"
27-08-2015

Kernpunten "Duurzame Leefomgeving Melkgeit"

Samen met de familie Veldman en de organiserende bedrijven kijken we terug op een geslaagde themamiddag "Duurzame Leefomgeving Melkgeit". Ruim 50 (aankomende) melkgeitenhouders luisterden naar de presentaties van de verschillende sprekers over actuele thema's in de melkgeitenhouderij. Heeft u de themamiddag helaas moeten missen dan hebben wij hieronder de kernpunten voor u op een rij gezet.

  1. Missie geslaagd door bewuste en weloverwogen keuzes!

    Bedrijfsadviseur Broer Witteveen bij Accon-AVM Sneek, vertelde over het belang van vroegtijdig op de kaart zetten van keuzes met de familie Veldman. Deze keuzes vervolgens ombuigen naar een meer jaren begroting met een goed onderbouwd ondernemingsplan is de 2e stap. Daarbij zorgt publicatie van het plan bij gemeente en overheden door de familie Veldman op vroegtijdig stadium voor veel draagvlak.

  2. Individueel en automatisch voeren voor meer dier en ondernemers gemak!

    De keuze voor het individueel en geheel automatisch voeren van krachtvoer met het VanDerPas systeem bij de melkgeiten is zoals Rob van der Geest van Geitenbelang het zo kernachtig uitdrukte; van belang voor rust in het koppel, bij de individuele geit en bij de ondernemer. Naast de focus op ca. 15% voerbesparing is er accent gelegd op arbeidstijd besparing, gerichte en individueel op maat gesneden voeding in meerdere porties per dag.

  3. Goed voerprogramma en individuele voerstrategie voor een productieve en duurzame melkgeit!

    Agrifirm voerspecialist Erik-Jansen Holleboom vertelt over het belang van een stukje goed voeren. Een voerschema, de voersoorten afstemmen op de gewenste levensduurproductie en het duur-melken verder verbeteren en optimaliseren zoomt in op hoge duurzaamheid van de melkgeiten. Terug geredeneerd is het werken met 1 groep en met individueel voeren hier verbetering in management.

  4. Een Rombou bouwplan begint bij: goede toetsing, haalbaarheid in kaart brengen en een goede bouwplanning!

    De heren John Menting en Arjan Sinnege van Rombou advies benadrukken dat je de wenselijke leefomgeving op jouw ideale plek niet zomaar kunt realiseren. Hiervoor is een bestemmingsplan toets, een milieutoets benodigd. Zijn de juiste papieren binnen dan kun je veel winnen op een goed gepland bouwproces. Een goed bouwbestek en een gemotiveerde uitgangspunten van prijs/kwaliteit onderbouwing met de betrokken aannemers.

Tot slot de presentatie van Willeke Veldman over de bewuste keuzes die ze gemaakt hebben, de prachtige foto reportage van de bouwperiode op hun melkgeiten bedrijf. Dit was voor iedereen een boeiende beleving. Walte en Willeke hebben samen de groep in 2’ en gedeeld en een ronde over het bedrijf gedaan! Na een goede inhoudelijke vragenronde van de melkgeitenhouders aan de panelleden sloten we de middag om 16:00 uur af.

Naar huis met een frisse blik en nieuwe inspiratie voor het creëren van een duurzame leefomgeving van de melkgeiten. Wellicht tot een volgende keer!